Klub GromkaChannel ZeroA-InfoshopGala halaKlub TiffanyKUD MrežaMizzartŠkratova čitalnicaGalerija AlkatrazKlub MonokelMenza pri korituJalla JallaNoč-izložba PešakAtelje AZILyhd društvo


programuporabnikio metelkoviiskanje

IZJAVA ZA JAVNOST, AKC Metelkova mesto, 21. 1. 2021.

SOLIDARNO Z AT ROG, NAŠIM SESTRSKIM AVTONOMNIM PROSTOROM!

V torek, 19. 1. 2021 smo bile_i priča evikcije Avtonomne Tovarne Rog, ki ga je izvedla Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z varnostno službo Valina, policijo, gradbenim podjetjem Dolinšek in VOKA Snaga. Ob 7.00 uri zjutraj so nenapovedano vdrle_i v prostore AT Rog, nasilno izselile_i nekaj uporabnic_kov, jim brez pojasnjevanja preprečile_i možnost, da se obujejo ter vzamejo svoje osebne stvari, poleg tega pa so nemudoma začele_i z uničevanjem prostorov in rušenjem stavb. Očitno je, da je bila evikcija vnaprej pripravljena in da uporabniki_ce prostorov o izselitvi niso bili_e obveščeni_e, MOL pa opravičuje svoja dejanja na podlagi laži, da so dobili informacijo o tem, da je Rog prazen. Za dosego svojih ciljev so s pretepanjem, uporabo solzivca in zastraševanjem pridržali 13 ljudi, 6 jih je pristalo na urgenci. Prekoračenju pooblastil policije in nasilnemu obnašanju smo sicer priče vedno večkrat od razglasitve epidemije in zaprisege nove vlade Janeza Janše, 13.3.2020, vsakodnevno pa tudi na mejah Evrope.
 
Po dolgih letih zavajanja javnosti, meglenja resnice in izčrpavanja vpletenih prek sodnih postopkov in stroškov, med epidemijo, ko je delovanje skupnostnih prostorov okrnjeno, posamezniki_ce pa skušajo ostati psihično, fizično in ekonomsko stabilni, se MOL oklepa logično nesmiselnega termina “zasebna lastnina”, ki koristi le finančni in politični eliti. Prostori Avtonomne tovarne Rog ne morejo in ne smejo biti označeni kot zasebna lastnina, saj so v lasti Mestne občine Ljubljana, se pravi v lasti vseh meščanov_k in so javno dobro.
 
Avtonomna tovarna Rog to javno dobro s svojim nepretrganim petnajstletnim delovanjem tudi udejanja in to v pravem pomenu javnega interesa: solidarnostno, skupnostno, na nehierarhični osnovi. Kot ključno prizorišče prav tistih javnih vsebin, ki jih mesto najbolj pogreša. Iz Roga so delovali Izbrisani, ko so si izbojevale_i povrnitev osnovnih človekovih pravic in dostojanstva. Socialni center Rog je žarišče Nevidnih delavcev sveta, boja tisočih migrantskih delavk_cev za temeljne pravice delavk_cev. Pomoč najbolj zatiranim med nami pri borbi za ohranitev človeškega dostojanstva je v zaščito nam vsem, saj brani človeško univerzalnost - naš skupni temelj bivanja. Rog je prostor Protirasistične fronte v času balkanske migrantske poti, Sveta za vsakogar, BojZe, Antifašistične fronte, delavskih demonstracij, bojev proti gentrifikaciji, feminističnih bojev, bojev proti prekarnemu delu, vstaj iz let 2012 in 2020. Rog je tudi prostor ustvarjalnosti, nežnosti in domišljije. V njem deluje več sto uporabnic_kov: cirkusantk_tov, kipark_jev, slikark_jev, grafiterk_jev, pesnic_kov, glasbenic_kov, medijskih umetnic_kov, plesalk_cev, športnic_kov, skejtark_jev, kotalkark_jev, tattooverk_jev … glasbenih prizorišč, prostorov za diskusije, predstavitvenih prostorov ... Sobivanje toliko samoniklih kolektivov, skupin in posameznic_kov, ki ustvarjajo, sestavljajo, producirajo, povezujejo, debatirajo, dela mesto Ljubljana živo in v njem omogočajo človeka vredno življenje.
 
Pod pretvezo izgradnje in obnove novega Centra Rog, MOL delovanje umetniških, kulturnih, aktivističnih in družabnih prostorov, prostorov v javno dobro, podira. Začel je z rušenjem Socialnega centra Rog, pomembnega prostora kritične misli in povezovanja, ki je namenjen delovanju neformalnih političnih iniciativ ter družbenih gibanj. Podira prostore, kjer ustvarjajo umetnice_ki, posameznice_ki in kolektivi. Vse_i tiste_i, katerih delo se sistematično pod-plačuje ali pa sploh ne, tako da je zanje golo preživetje oteženo, najem delovnih prostorov in tržno delovanje pa sploh nemogoča.
 
Namesto, da bi skrbel za dobrobit svojih občank_ov, MOL avtonomne prostore, ki so temelj humanističnega razvoja, žive kulture in umetnosti ter človekovih pravic, uničuje. Namesto da bi podpiral kulturo in odprtost, s katerima se tako hvali, ruši in pretepa. Sredi pandemije, pri temperaturah pod ničlo, z zahrbtnim napadom brez opozorila na cesto naganja množico oseb in jih sili v brezdomstvo! Medtem, ko trobi o privatni lastnini, odtujuje in uničuje osebno lastnino posameznic_kov in iniciativ iz AT Rog, ne pušča jim celo do njihovih prestrašenih domačih živali! Vehementno uničuje stavbo, ki je spomeniško zavarovana. In medtem, ko govori o zeleni Ljubljani in ekološkem razvoju, v veter trosi oblake azbestnih delcev porušenih streh AT Rog. Zato, MOL, stran od naše sestre, AT Rog! Z njo nas povezujejo tesne vezi, prijateljstva, mnoga dolgoletna sodelovanja, dialogi in projekti. Njihov boj je tudi naš boj: skupen boj proti institucionalizaciji sistemskega nasilja proti vsem, ki si drznejo razmišljati in delovati sveže, drugače, kritično, je boj vseh, ki se nahajajo na obrobju. Je boj proti poskusu izbrisa redkih prostorov avtonomije, boj proti teptanju človekovih pravic in boj za solidarnost. Le s solidarnostjo in skupnim bojem lahko kot družba iz tega napada izidemo kot zmagovalke_ci z ohranjenim človeškim dostojanstvom, kot ljudje.
 
STOP GENTRIFIKACIJI, STOP TURISTIFIKACIJI, STOP MARGINALIZACIJI, STOP ELITIZACIJI MEST!
 
Pridružujemo se pozivu AT ROG
 
VSI NA ULICE: PROTI SOCIALNEMU ČIŠČENJU MESTA!,
 
na protest, v petek, 22. 1. 2021 ob 18.00 uri na Prešernovem trgu.
 
AKC Metelkova mesto
 
GENTRIFIKATORJI, ODJEBITE!
Izjava AKC Metelkova Za neomejen ROG uporabe
2016-05-25 14:51:24
Niso še utihnili stroji, ki so porušili Malo šolo na Metelkovi, že Mestna občina Ljubljana pono...

DAIKAIJU (USA) | LIVE | Channel Zero | 14.12.2016 | [FULL SHOW]
2022-10-31 14:56:40
...