KUD MrežaKlub MonokelMenza pri korituGalerija AlkatrazJalla JallaA-Infoshopyhd društvoŠkratova čitalnicaMizzartKlub GromkaNoč-izložba PešakChannel ZeroGala halaKlub TiffanyAtelje AZIL


programuporabnikio metelkoviiskanje

METELKOVA PODPIRA INDE: NA OBALI RAZSAJA AVTONOMIJA

Iz Obale je do nas prišla vznemirljiva vest: v Kopru se je v opuščeni tovarni INDE rodil nov avtonomni prostor. Beremo, da je bila podlaga za vzpostavitev Ustvarjalne Platforme INDE samoorganizirana zasedba dela opustošenega tovarniškega kompleksa s strani številnih posameznikov, skupin in kolektivov, ki je izšla iz spoznanja o pomanjkanju skupnih avtonomnih neprofitnih nekomercialnih prostorov na Obali. Slišimo tudi, da ima novi prostor za svoje izhodišče vrednote solidarnosti, avtonomije, antinacionalizma, antiseksizma in zavračanje vseh ostalih oblik diskriminacije. Informacij imamo malo, toda dovolj, da lahko prepoznamo, da gre za iskren in odločen poskus nadaljevanja poti, ki je tudi naša lastna.

Našim tovarišicam in tovarišem na Obali iz Avtonomnega kulturnega centra Metelkove izražamo polno podporo pri njihovem drznem, a hkrati tako zelo potrebnem poskusu, da se obstoječim praksam politične, kulturne in socialne alternative na Obali doda nov zagon in se jih še okrepi. Že sedaj se veselimo vseh sodelovanj, ki jih bo novi prostor omogočil in spodbudil ter hkrati previdno izražamo upanje, da se bomo tudi mi – v dobrem in slabem prekaljeni veterani (in dinozavri) avtonomnih prostorov – kaj novega naučili tudi od vas.

Zasedba novega prostora je vedno izraz velike realne želje in potrebe v lokalnem okolju. Toliko bolj v času, ko se je v težavah zaradi kratkovidnosti lokalne politike na vseh nivojih znašel skozi desetletja vedno zanesljiv MKSMC Koper. Je pa tudi korak v neznano in ni možno vnaprej predvideti, kako se bodo stvari odvile. Na Metelkovi se je tisto, kar se je davnega septembra 1993 začelo kot reševanje prostorske stiske za množico kulturnih in civilnodružbenih dejavnosti oziroma zaščita spraznjene vojašnice pred uničevalno samovoljo mestne oblasti, sčasoma razvilo v edinstven prostorski in socialni eksperiment, katerega pomen je že davno prerasel mestne ali državne okvire.

Držimo pesti, da bi tudi novi INDE uspel utreti svojo pot skozi meandre lokalne politike in vzpostavil močne vezi s skupnostjo, iz katere je izšel in v njej prebudil tiste politične in socialne impulze, za katere sama prej ni niti vedela, da jih ima.

Ob tej priliki bi radi z vami delili na drobno lekcijo, ki smo se je sami naučili, pri čemer upamo, da ne bo zvenelo domišljavo ali pokroviteljsko: vse tisto, kar avtonomni prostori lahko postanejo, to ne morejo postati z intervencijo od zgoraj. Noben nacionalni kulturni program, nobena vizija mestne kulturne politike, nobeno evropsko leto avtonomije in nobena prestolnica kulture bi s svojim leporečjem in velikimi besedami ne mogla stkati vezi tovarištva, ljubezni in solidarnosti, pa tudi inovacije, trme in po potrebi bojne zavesti, ki so gonilne sile tkanja kvalitetnih oblik družbenosti indružabnosti.

Da bi iz ruševin zgradili nove temelje, da bi iz zapuščenih prostorov izgnali stare duhove in jim vrnili življenje, da bi iz smeti naredili instrumente, s katerimi boste preglasili to monotono temačno brezizhodno stanje našega časa in prostora,

vam v duhu spoštovanja in solidarnosti želi vaša AKC Metelkova mesto

Metelkova mesto
5. februar 2015

GENTRIFIKATORJI, ODJEBITE!
Izjava AKC Metelkova Za neomejen ROG uporabe
2016-05-25 14:51:24
Niso še utihnili stroji, ki so porušili Malo šolo na Metelkovi, že Mestna občina Ljubljana pono...

Poziv na demonstracijo nevidnih delavcev in delavk sveta 4. junija
2011-05-28 15:31:16
Transnacionalno gibanje migrantskih in prekernih delavcev in delavk IWW (Nevidnih delavcev sveta) je...

ToNFilM / Edvin Dobrilović : 4×5=20
Edvin Dobrilović - 4×5=20 - Gal. NIP- 29.08 - 06.10.2017