metka metelkova

tekst / slike
slo / engIzjava AKC Metelkova Za neomejen ROG uporabe
2016-05-25 14:51:24


Niso še utihnili stroji, ki so porušili Malo šolo na Metelkovi, že Mestna občina Ljubljana ponovno grozi z napadom na avtonomne prostore. Danes je tarča zasedena Tovarna Rog, avtonomni prostor, ki v središču Ljubljane s svojo alternaivno vsebino kljubuje gentrifikaciji in gradi drugačne družbene odnose onkraj kapitalističnega izkoriščenja. AKC Metelkova mesto skupaj s Tovarno Rog, Sokolcem, Inde-jem in podobnimi avtonomnimi prostori po Evropi predstavljamo odprte prostore, kjer svoje mesto najdemo vsi tisti, ki ne pristajamo na prevladujoče načine umetniške, teoretske in politične produkcije. V teh prostorih se rojevajo nove ideje in prakse, ki se skozi vsako generacijo znova obujajo in preizprašujejo obstoječi družbeni red ter utirajo pot novim družbenim razmerjem. To je avtonomija, ki nas dela drugačne in jo bomo branili.

Avtonomija pa ni nekaj, kar nam lahko nekdo podeli, temveč jo z našimi praksami preizkušamo in na novo izumljamo vsak dan. Občina želi z grožnjami vzpostaviti oblast in poseči v prostore, ki ji uhajajo izpod njenega nadzora. A ravno tam se odpira polje življenja, kreativnosti in domišljije. Kot taki smo avtonomni prostori ključni za vitalnost mest.

AKC Metelkova mesto boj za Tovarno Rog razume kot skupen boj za ohranjanje potencialov, ki jih avtonomni prostori nosimo v sebi. Napad na avtonomijo Roga je napad na avtonomijo vseh nas. Roga in Metelkove ne damo, živeli avtonomni prostori!

AKC Metelkova Mesto, 24. 5. 2016

arhiv
Avgust 2016
Junij 2016
Maj 2016
December 2015
Avgust 2012
Maj 2011